Masz pytanie?

Polityka Prywatności

Polityka prywatności sklepu internetowego Bio&Ty (obowiązująca od 25.05.2018)

 

Dzień dobry!

Cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze sklepu internetowego Bio&Ty.

Informacja formalna– administratorem sklepu jest Danuta Bogus-Łyś, prowadzający działalność gospodarczą pod adresem Brzezina ul. Kasztanowa 3, NIP 8981061837. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres witryna@bioity.pl

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Szanujemy Twoją prywatność, o dbamy o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Zakładając konto użytkownika, edytując swój profil, składając zamówienia, zapisując się do newslettera, odstępując od umowy, składając reklamację lub po prostu kontaktując się z nami, przekazujesz nam informacje na swój temat, pośród których mogą znajdować się dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.

  • Korzystamy z mechanizmu odzyskiwania porzuconych koszyków, co wiąże się z przetwarzaniem Twoich danych o rozpoczętym, a niezakończonym zamówieniu. W tym celu wykorzystywane są również własne pliki cookies.

  • Korzystamy z narzędzi Google Analytics, które zbierają anonimowe informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics.

  • Korzystamy z nazsarzędzi marketingowych Facebooka, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies firmy Facebook.

  • Wyświetlamy na stronach sklepu filmy pochodzące z serwisu YouTube. Oglądanie tych filmów wiąże się z akceptacją plików cookies firmy Google dotyczących usługi YouTube.

  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz wyświetlanie widgetów społecznościowych. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies administratorów serwisu społecznościowych.

  • Wykorzystujemy pliki cookies własne, byś mógł w sposób komfortowy korzystać ze strony, jak również by śledzić Twoje kroki podejmowane w ramach sklepu (ostatnio oglądane produkty, produkty w koszyku, produkty w schowku) oraz wyświetlać Ci na stronach sklepu informacje o Twoich działaniach w sklepie (np. ostatnio oglądane produkty).

Poniżej znajdziesz kolejne szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest Danuta Bogus-Łyś, prowadzający działalność gospodarczą pod adresem Brzezina ul. Kasztanowa 3, NIP 8981061837. 

 

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: postanowienia poniżej zawierające szczegółowy opis różnych celów przetwarzania danych).

W związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych, przysługują Ci następujące uprawnienia:

  1. prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,

  2. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,

  3. prawo do przenoszenia danych,

  4. prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli uprzednio wyraziłeś taką zgodę,

  5. prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego w związku z przetwarzaniem przez nas danych osobowych.

Powyższe uprawnienia możesz realizować zgodnie z zasadami opisanymi w art. 16 – 21 RODO, kontaktując się z nami pod adres poczty elektronicznej: witryna@bioity.pl. Możemy odmówić Ci realizacji niektórych uprawnień spośród wskazanych powyżej w sytuacji, w której realizacja danego uprawnienia stałaby w sprzeczności z uzasadnionym celem przetwarzania przez nas danych. Przykładowo, możemy odmówić Ci usunięcia danych osobowych zawartych w złożonym przez Ciebie zamówieniu do czasu upływu terminu przedawnienia roszczeń z tytułu zawartej umowy.

Podanie przez Ciebie danych osobowych jest zawsze dobrowolne, ale niezbędne, by założyć konto, złożyć zamówienie, zapisać się do newslettera, złożyć reklamację czy po prostu skontaktować się z nami.

Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Powierzamy przetwarzanie danych osobowych podmiotom w celu zrealizowania umowy sprzedaży w szczególności

Progreso W.Szczęch A.Szendzielorz S.C. ul. 1 Maja 7 44-330 Jastrzęnie Zdrój NIP 6472234180 – w celu przechowywania na serwerze danych osobowych przetwarzanych w ramach sklepu,

oraz serwisom obsługującm dostawy przesyłek z którymi Administrator w tym zakresie współpracuje.

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Konto użytkownika. Zakładając konto użytkownika, musisz podać swoje podstawowe dane, takie jak adres e-mail, imię i nazwisko oraz hasło.

Swoje dane przypisane do konta w każdej chwili możesz zmodyfikować z wykorzystaniem opcji dostępnych po zalogowaniu się do konta.

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych zawartych w koncie użytkownika jest wykonanie umowy o prowadzenie konta, którą zawierasz z administratorem na podstawie regulaminu sklepu.

Twoje dane zawarte w koncie użytkownika są przetwarzane przez czas funkcjonowania konta, czyli przez czas trwania umowy o prowadzenie konta, o której mowa powyżej. W każdej chwili możesz podjąć decyzję o usunięciu konta, co skutkować będzie również usunięciem twoich danych osobowych z bazy. Pamiętaj jednak, że usunięcie konta nie skutkuje usunięciem danych dotyczących złożonych zamówień.

Składanie zamówienia. Składając zamówienie, musisz podać swoje dane niezbędne do realizacji zamówienia, tj. imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu i adres do dostawy zamówienia, informacje firmowe. Jeżeli podałeś wcześniej takie dane w swoim koncie użytkownika, to dane te zostaną automatycznie podstawione do formularza zamówienia, przy czym zawsze masz możliwość ich modyfikacji.

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych zawartych w zamówieniu jest wykonanie umowy sprzedaży, którą zawierasz na podstawie regulaminu sklepu.

Dane podane w formularzu zamówienia zostaną zapisane w bazie i będą w niej przechowywane do czasu przedawnienia roszczeń z tytułu zawartej umowy sprzedaży. Każde zamówienie odnotowywane jest jako odrębna pozycja w bazie. Oprócz danych osobowych odnotowywane są również szczegóły zamówienia takie jak data złożenia zamówienia, przedmiot i wartość zamówienia, wybrany sposób dostawy i płatności.

Do przetwarzania Twoich danych osobowych dochodzi również w ramach mechanizmu odzyskiwania porzuconych koszyków. Przetwarzane są Twoje dane związane z rozpoczętym, a niedokończonym zamówieniem.

Faktury. Jeżeli w związku ze złożonym zamówieniem wystawiamy Ci fakturę, to w tym celu przetwarzamy Twoje dane w zakresie niezbędnym do wystawienia faktury. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w tym przypadku jest wypełnienie prawnego obowiązku wystawienia faktury. Ponadto, wszystkie wystawione faktury uwzględniane są w dokumentacji księgowej, w związku z czym Twoje dane w sposób naturalny będą przetwarzane w ramach tej dokumentacji przez okres czasu wymagany przez przepisy prawa.

Zwroty i reklamacje. Jeżeli odstępujesz od umowy lub składasz reklamację, to przekazujesz nam dane w niej zawarte, a my te dane przetwarzamy w celu realizacji procedury odstąpienia od umowy lub procedury reklamacyjnej.

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest w tym przypadku wypełnienie przez nas prawnych obowiązków związanych z procedurą reklamacyjną.

Newsletter. Zapisując się do newslettera, przekazujesz nam swoje dane osobowe w postaci imienia oraz adresu e-mail, a my te dane przetwarzamy w celu przesyłania Ci newslettera.

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych jest w tym przypadku Twoja zgoda wyrażana poprzez zaznaczenie stosownej treści checkboxa przy zapisywaniu się do newslettera.

Dane podane w formularzu zapisu do newslettera zostaną zapisane w bazie systemu mailingowego i będą w niej przechowywane przez czas funkcjonowania sklepu, chyba że wcześniej zrezygnujesz z otrzymywania newslettera, co spowoduje usunięcie danych z bazy.

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych w takim przypadku jest Twoja zgoda wynikająca z zainicjowania z nami kontaktu.

Twoje dane osobowe przekazywane nam w ramach kontaktu e-mailowego przetwarzane są wyłącznie w celu obsługi Twojego zapytania. Treść korespondencji może podlegać archiwizacji.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Cookies pozwalają nam:

  • zapewnić prawidłowe funkcjonowanie strony jakiego oczekujesz,

  • pamiętać Twoje zalogowanie do konta użytkownika przy każdej wizycie na stronie,

  • pamiętać Twoje ustawienia podczas i pomiędzy wizytami na stronie,

  • poprawić szybkość i bezpieczeństwo korzystania ze strony,

  • ulepszać funkcje dostępne dla Ciebie na stronie,

  • korzystać z mechanizmu odzyskiwania porzuconych koszyków,

  • korzystać z narzędzi analitycznych,

  • korzystać z narzędzi marketingowych, w tym narzędzie remarketingowych,

  • wyświetlać na stronie filmy z serwisu YouTube,

  • zapewniać korzystanie z funkcji społecznościowych,

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies. Zaakceptowanie i zamknięcie tej informacji oznacza, że wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies zgodnie z postanowieniami niniejszej polityki prywatności. Zgodę zawsze możesz wycofać, usuwając pliki cookies oraz zmieniając ustawienia plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies własne. Pliki cookies można podzielić na własne oraz pochodzące od podmiotów trzecich. Jeżeli chodzi o cookies własne, wykorzystujemy je w celu prawidłowego działania strony, a w szczególności w następujących celach:

  • prawidłowe działanie koszyka i procesu zamówienia,

  • określenie, czy jesteś zalogowany, czy nie,

  • pamiętanie twojego zalogowania,

  • odnotowanie faktu akceptacji regulaminu,

  • zapamiętywanie ostatnio oglądanych przez Ciebie produktów,

  • zapamiętywanie produktów w koszyku oraz w schowku.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Odzyskiwanie porzuconych koszyków. Korzystamy z mechanizmu odzyskiwania porzuconych koszyków, co wiąże się z przetwarzaniem Twoich danych o rozpoczętym, a niezakończonym zamówieniu. W tym celu wykorzystywane są również własne pliki cookies.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics. Zbierane w tym zakresie informacje są całkowicie anonimowe i nie pozwalają na Twoją identyfikację. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics.

W ramach usługi Google Analytics korzystamy również z funkcji reklamowych Google Analytics, co oznacza, że wykorzystywane są również pliki cookies DoubleClick.

Korzystanie z usług Google Analytics wiąże się z zaimplementowaniem w kodzie naszej strony udostępnionego przez Google kodu śledzącego (tzw. tracking code). Kod ten bazuje na plikach cookies, ale może wykorzystywać również inne technologie śledzące.

Szczegóły związane z wykorzystywaniem przez Google informacji zbieranych w ramach korzystania przez nas z usługi Google Analytics w ramach naszego sklepu znajdziesz tutaj: https://www.google.com/intl/pl/policies/privacy/partners/.

Narzędzia marketingowe. Korzystamy z narzędzi marketingowych Facebooka, by kierować do Ciebie reklamy w serwisie Facebook. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Facebook, w tym Pixel Facebooka.

Funkcje społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz wyświetlanie widgetów społecznościowych. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies administratorów serwisu społecznościowych.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

 

==================================

POLITYKA PRYWATNOŚCI (obowiązująca do 24.05.2018)

 

1. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem Sklepu internetowego www.bioity.pl jest Bio&Ty Danuta Bogus-Łyś, prowadzający działalność gospodarczą pod adresem  Brzezina ul. Kasztanowa 3, wpisany do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej Rzeczypospolitej Polskiej prowadzonej przez ministra do spraw gospodarki NIP 8981061837  REGON 364548925, adres poczty elektronicznej: witryna@bioity.pl.

Administrator zarejestrował u Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych (dalej GIODO) zbiór danych osobowych klientów sklepu internetowego.

2. Dane osobowe Klienta zbierane przez Administratora za pośrednictwem Sklepu internetowego www.bioity.pl zbierane są w celu realizacji zawartej z nim Umowy sprzedaży. Dane osobowe przetwarzane są przez www.bioity.pl oraz partnerów w celu zrealizowania umowy sprzedaży w szczególności  serwisów obsługujących płatności oraz dostawy przesyłek lub też innych podmiotów, z którymi Administrator w tym zakresie współpracuje.

3. Klient ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania (po zalogowaniu się na konto w sklepie internetowym www.bioity.pl).

4. Podanie danych osobowych przez Klienta jest dobrowolne. Niepodanie wskazanych w Regulaminie danych osobowych niezbędnych do zawarcia Umowy sprzedaży lub umowy o świadczenie Usługi elektronicznej skutkuje odmową zawarcia tejże umowy. Dane niezbędne do zawarcia Umowy sprzedaży lub umowy o świadczenie Usługi elektronicznej wskazane są także każdorazowo na stronie internetowej Sklepu internetowego.

5. Sklep internetowy www.bioity.pl wykorzystuje technologię „cookies”, czyli plików tekstowych umieszczanych na urządzeniu klienta, w celu umożliwienia rozpoznania i dostosowania strony sklepu do jego potrzeb.

 

 

 

 

Facebook